2 Aralık 2015 Çarşamba

MATEMATİK - TOPLAMA İŞLEMİ YAPIYORUZ

Matematik işlemlerine giriş yapıyoruz.

Sayıları ve tane hesabını öğrendikten sonra ufak ufak matematiksel işlemlere giriş etkinlikleri yapmaya başladık. İlk işlem denememiz toplama üzerine.

3 tane kase, toplama işleminde kullanılabilecek bilye, pul, taş evde uygun ne varsa, 9 adet küçük kavanoz (her rakam için ayrı ayrı), üzerine işlemleri yazabileceğimiz kağıt ve kalem… işte hepsi bu. 
Başlaşın etkinlikJ
İşlem kağıtları; 1 den 9 a kadar her rakam için 0 dan 9 a kadar olan toplama işlemlerini ve sonuçlarını içerecek şekilde çıktı aldığım kağıtlardan oluşuyor. (İlk denemelerimizi kağıda yazarak yapmıştık)
Her rakam için ayrı ayrı oluşturduğum işlem kâğıtlarını karışıklık olmaması için bu küçük kavanozlarda muhafaza etmeyi uygun buldum. Hepsinin üzerine hangi rakamın toplama işlemi kâğıtları varsa o sayının stickerını yapıştırdım.

Toplama işlemi;
Resimdeki gibi kaseleri yerleştirip, aralarına “+” ve “=” işaretlerini yerleştiriyorum. Sonra "1 + 0" dan başlayarak işlem kağıtlarını kaselerin üzerine koyup bu işlemi yapalım mı diyorum. 

Örneğin; 1 + 2 = ?  işlemini şöyle yapıyor oğlum.
İlk kaseye 1 adet taş, ikinci kaseye 2 adet taş koyuyor,
Sonra her iki kasedeki taşları son kaseye boşaltıyor, 
Son kasedeki taşları toplayarak işlem sonucunu buluyor. 
Sonucun yazdığı kağıdı diğer taraftan alıp, işlem kağıdının üzerine koyuyor. İlk işlemi tamamlıyor.
Sonra diğer toplama işlemi kağıdına geçiyor. 
Oğlum bırakalım diyene kadar devam ediyoruz bu şekilde. 
Tabi bu arada ;her işlem sırasında artı ve eşittir ifadelerini vurgulamayı ihmal etmiyorum.


Toplama işlemini öğrenmeye başladık bile.

Şunu söylemekte fayda var bir seferde 1 den 9 a kadar tüm işlemleri yapmak gibi bir beklenti içinde olmayın. Böyle bir beklenti çocuğunuzu matematikten soğutabilir. Çocuğunuzun istediği kadar işlem yapmak eğlenceli olacaktır, fazlası değil. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...